
Vasarą daugiau iškylaujant Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atkreipia dėmesį į svarbiausius akcentus planuojant iškylas ir maitinantis gamtoje bei dalijasi išsamiomis nuorodomis ir patarimais iškylaujantiesiems.
Svarbiausias veiksnys – vasaros karštis. Aukštoje temperatūroje sparčiau dauginasi bakterijos, todėl maistas greičiau genda. Iškylautojai turėtų suvokti, kad viso jų turimo maisto galiojimo laikas bus trumpesnis ir tą maistą reikės greitai suvalgyti. Neverta apsikrauti papildomu kiekiu, nes anaip tol ne visi maisto produktai galės būti tinkamais vartoti net ir po keletos valandų praleistų lauke.
Tačiau būtiniausias vasarotojų poreikis – vanduo. Juo gaivinamės ir neleidžiame savo organizmui dehidratuoti. Geriamas vanduo – sveikiausias bei lengviausias pasirinkimas, jis tinkamas vartoti beveik visoje Lietuvoje, ilgiau būna šviežias, nei kiti skysčiai. Tad kur bekeliautumėte, pirmiausia turėkite gertuvę vandens, sulčių ar vaisvandenių. Kaip teisingai pasirinkti gertuves? | Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (vmvt.lt) Be abejonės, pasirūpinkite, kad vandens nepritrūktų vaikams ir drauge keliaujantiems augintiniams. VMVT įspėja – vasaros karščiai gyvūnams gali būti mirtinai pavojingi | Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
Kiti aspektai į ką reikia atkreipti dėmesį – greitai gendančių produktų saugojimas, paruošimas ir vartojimas. Galvodami apie mėsą ar pieno produktus, greičiausiai prisimename šaltkrepšius, kurie padeda kurį laiką išlaikyti žemą temperatūrą ir taip apsaugoti maistą, kad jis ilgiau būtų tinkamas vartoti. Specialiuose šaltkrepšiuose ar nešiojamose termo dėžėse gabenkite šviežius ir greitai gendančius bei užsaldytus produktus – jie ilgiau išliks gardžiais ir maistingais. Klausiate – atsakome: Kiek laiko atšildyta mėsa gali būti laikoma kambario temperatūroje iki vartojimo? | Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (vmvt.lt) Žema temperatūra svarbi mėsai (net ir marinuotai), pieno produktams, šaldytiems gaminiams bei gėrimams. Klausiate-atsakome: Ar galima likusią nesuvartotą marinuotą mėsą užšaldyti? | Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (vmvt.lt)
Kadangi iškylaujant gamtoje ne visada būna tinkamos sanitarinės sąlygos, čia didesnė rizika, kad maistas užsiterš dulkėmis ar mikroorganizmais. Visada patariama nuplauti maistą prieš vartojant, ypač vaisius ar daržoves. Ruošdami karštą maistą stenkitės, kad jis būtų tinkamai apdorotas termiškai. Klausiate – atsakome: Kokias dešreles galima kepti kepsninėse? | Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (vmvt.lt) Naudodami supakuotus pusfabrikačius atidžiai perskaitykite laikymo bei paruošimo informaciją etiketėse – paisykite instrukcijų. Ką galima sužinoti atidžiau paskaičius šaldytų pusgaminių etiketę? | Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (vmvt.lt)
Ko gero, vertingiausiais patarimais, kaip tinkamai pasiruošti iškylai pasidalintų patyrę keliautojai. Visada pravartu susipažinti su žinovų nuomone, Kartu atkreipiame dėmesį į ne mažiau svarbų vasaros poilsio ir iškylų aspektą – stovyklavimą. VMVT parengė informaciją vaikų vasaros stovyklų organizatoriams Klausiate – atsakome: Kaip tinkamai organizuoti vaikų maitinimą vasaros poilsio stovykloje? | Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (vmvt.lt)
Taigi, nepamirškime, kad svarbiausia yra mūsų ir mūsų artimųjų saugumas. Paisydami maisto saugos rekomendacijų, rūpindamiesi švara bei higiena nepamirškime ir kitų aplinkybių – priešgaisrinės saugos bei viešosios tvarkos nurodymų. Tada vasaros poilsis iškylaujant gamtoje teiks daugiau džiaugsmo ir padės greičiau atgauti jėgas.
Šaltinis: VMVT
Susijusios naujienos
Gerais socialiniais įgūdžiais pasižymi vienas iš trijų vaikų – kaip lavinti šį gebėjimą?
Žvejyba upėse rudenį: ką svarbu žinoti žvejojant lašišų ir šlakių migracijos metu?
Ką reikėtų žinoti prieš įsigyjant žemės sklypą namo statybai?
Taip pat skaitykite
Aktualijos
Verslas
Laisvalaikis
Teisė
Mokslas
Gyvenimo būdas