ltnews.lt

Lietuvos naujienos iš pirmų lūpų

2021:04:13 11:26

Maistą šventiniam Šv. Velykų stalui ruoškime saugiai

Remiantis naujausia Europos maisto saugos tarnybos (toliau – EFSA) ir Europos ligų centro ataskaita apie zoonozines ligas, galima teikti, kad per pastaruosius penkerius metus Europoje užregistruoti žmonių susirgimai kampilobakterijoze ir salmonelioze stabilizavosi, bet ULAC specialistai pabrėžia – šių ligų prevencija ir kontrolė, ypatingai šiltuoju metų laiku, išlieka itin svarbi.

Nuo 2005 m. kampilobakteriozė buvo labiausiai paplitusi virškinimo trakto liga Europos Sąjungos šalyse (toliau – ES), 2019 m. šia liga buvo užregistruota daugiau nei 220 000 žmonių susirgimų.
Salmoneliozė antra pagal dažnumą zoonozinė liga ES – užregistruota maždaug 88 000 žmonių susirgimų.
Daugiametė statistika rodo, kad ir Lietuvoje daugiausiai užregistruojama kampilobakteriozės ir salmoneliozės atvejų. 2019 m. buvo užregistruota 1225 kampilobakterioszės ir 749 salmoneliozės atvejai.
Dažniausiai šių užkrečiamųjų ligų priežastis – vištų kiaušiniai, vištiena ir jos produktai. Labiausiai imlūs šioms infekcijoms – vaikai iki trejų metų ir vyresni nei 65 metų amžiaus žmonės bei imunosupresiją patiriantys asmenys.

Per maistą plintančios užkrečiamosios ligos pasireiškia pykinimu, vėmimu, viduriavimu, karščiavimu.

ULAC medikai rekomenduoja tinkamai tvarkyti maistą ir nepamiršti asmens higienos: 

Laikytis švaros

  • Maistą ruošti tik švariomis rankomis. Jas būtina nusiplauti su muilu pasinaudojus tualetu, prieš valgį, maisto tvarkymą.
  • Ruošiant maistą neliesti plaukų, vengti kosėti, čiaudėti, pūsti nosį.
  • Vaisius, daržoves, kiaušinius, žalią mėsą kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu.
  • Pagaminus maistą, kruopščiai nuvalyti visus virtuvės paviršius, išplauti įrankius ir indus.
  • Kempinėles, šluostes nuolat nukenksminti virinant ar pamerkiant į buityje naudojamus dezinfekuojančius tirpalus.
  • Neruošti maisto kitiems, jei turite žarnyno funkcijos sutrikimų.
Atskirti žaliavą nuo vartojimui paruošto maisto
  • Termiškai neapdorotą ir vartojimui paruoštą maistą pjaustyti ant atskirų lentelių.
  • Kaskart kruopščiai plauti rankas palietus bet kokį gyvūninį termiškai neapdorotą maistą.
  • Atskirti šaldytuve laikomą maistą.
Gerai išvirti ar iškepti gyvūninį maistą (mėsą, kiaušinius, žuvį ir kt.)
  • Ligas sukeliančios bakterijos žūva jas veikiant aukštesnei nei 70°C temperatūrai.
  • Iš gerai termiškai paruoštos mėsos besiskiriantis skystis yra skaidrus, bet ne rausvas.
  • Kiaušinius geriau valgyti kietai virtus ar keptus.
Tinkamai laikyti maistą
  • Nepalikti paruošto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei dvi valandas, nes per tą laiką galimai maiste esančios patogeninės bakterijos gali pasidauginti.
  • Nelaikyti maisto ilgai, net šaldytuve, ilgiau laikytą, prieš vartojimą pakaitinti.
  • Užšaldytą maistą atitirpinti šaldytuve, o ne kambario temperatūroje.
 Rinktis  šviežią maistą
  • Nevartoti maisto, kurio galiojimo terminas pasibaigęs.
Daugiau informacijos apie per maistą plintančias infekcines ligas ir patarimus kaip saugiai tvarkyti maistą namuose rasite mūsų interneto svetainėje www.ulac.lt
Pagrindines taisykles apie maisto saugumą rasite čia.
Kaip teisingai plauti rankas, rasite čia.

Šaltinis: ULAC