ltnews.lt

Lietuvos naujienos iš pirmų lūpų

2021:04:13 11:09

Baltijos šalių virtuvės nusipelno naujų galimybių

Maisto švaistymo visoje maisto tiekimo gandinėje klausimas aktualus ne tik Lietuvoje. Danijos karalystės ambasadorius Lietuvoje Hans Brask Žemės ūkio ministerijos specialistams pristatė naują ambasados ir Danijos kultūros instituto projektą „Žalieji stalai“ (angl. „Green tables“), susijusį su žiedinės ekonomikos principų taikymu maisto pramonėje ir viešojo maitinimo sektoriuje. Susitikime aptarti bendradarbiavimo klausimai bei dalyvavimas gegužės mėnesį organizuojamoje konferencijoje.

Pasak ambasadoriaus H. Brask, Danija, kaip ir Lietuva, garsėja kaip žemės ūkio kraštas. Šiemet rudenį bus minimos 100-osios diplomatinių santykių tarp abiejų šalių užmezgimo metinės – tarpukariu žemės ūkis buvo viena iš pagrindinių bendradarbiavimo sričių.

Šiandien Danijoje vis svarbesnė tampa su tvariu žemės ūkiu glaudžiai susijusi gastronomija ir kulinarinė diplomatija. Šioje šalyje per dešimtmetį atsirado daug aukštos klasės restoranų, kurie įvertinti ne vienu tarptautiniu apdovanojimu. Danijos viešojo maitinimo sektorius vis labiau orientuojasi ne į kainą, o į kokybę. Todėl neatsitiktinai ieškoma būdų, kaip kovoti su sektoriuje susidarančiomis maisto atliekomis.

Projektas „Žaliasis stalas“ skirtas pokyčiams ir verslo modelio, įrodančio, kad galima panaudoti viską, nepaliekant atliekų ,kūrimui. Projekto akcentas – vietinis maistas, pagamintas iš produktų, užaugintų tvaraus ūkininkavimo principų besilaikančiuose ūkiuose. Tačiau projekto iniciatoriams svarbu ne tik kaip laukuose auginama produkcija, bet ir kaip ji atkeliauja ant stalo.

„Šiuo metu restoranų sektorius dėl pandemijos ir karantino išgyvena gilią krizę, tad naujos verslo galimybės šiam sektoriui labai reikalingos“, – susitikime sakė ambasadorius H. Brask. Anot jo, Šiaurės šalių virtuvės jau pasižymi tuo, jog didelis dėmesys yra skiriamas vietoje, tvariai užaugintai produkcijai. Į tai puikiai galėtų orientuotis ir Baltijos šalių virtuvės.

Į projektą Lietuvoje jau įtrauktas šiuolaikiškas atsakingas ūkis „Farmers Circle”, garsi maisto tinklaraštininkė Nida Degutienė, vyksta derybos su restoranais.

Susitikime taip pat aptarta Lietuvos situacija maisto atliekų mažinimo srityje, gerosios patirties perėmimas, dalyvavimas pavasarį įvyksiančioje ambasados organizuojamoje konferencijoje bei kituose projekto renginiuose.


Šaltinis: ŽŪM